Chci...

Gastrojízda s Taste of Prague: Kam na nejlepší svíčkovou v Česku?

30. 4. 2024

Restaurací a hospod, které vaří klasická česká jídla, je spousta. Těch, které to dělají opravdu dobře a poctivě, už je podstatně méně. K těm nejlepším však jednoznačně patří Zájezdní hostinec u Jiskrů, což je také oblíbený podnik foodblogerů Taste of Prague. Co jim tu chutná nejvíc a proč se pravidelně vrací?

Zájezdní hostinec u Jiskrů se stal prvním cílem Gastrojízdy – nového projektu foodblogerů a majitelů bistra Šodó, Jana a Zuzany Valentových alias Taste of Prague. V rámci tohoto projektu dvojice jednou za měsíc nasedne do své Toyoty RAV4 a vyrazí na výlet do jednoho ze svých oblíbených českých podniků s cílem ukázat a představit jej divákům, ale také zkontrolovat, zda tu pořád vaří tak skvěle, jak si pamatují.

A protože má jejich Toyota plug-in hybridní pohon, vybírat budou vždy taková místa, kde si – zatímco hodujete – můžete dobít auto. Což nabízí i Zájezdní hostinec u Jiskrů. „V naší gastro bublině se o panu Jiskrovi a o jeho zájezdním hostinci začalo mluvit před pár lety, do našeho radaru se dostal asi po covidu. Vždy jsme o jeho kuchyni slyšeli jen to nejlepší,“ popisuje Jan Valenta. Zájezdní hostinec u Jiskrů letos slaví už pátý rok své existence.

„Dva roky ovšem trvalo, než jsme otevřeli. Původně tu totiž byla jen opuštěná a vykradená ruina,“ vzpomíná šéfkuchař a majitel podniku Martin Jiskra. Tvrdá práce se vyplatila – dnes je nedaleko Strakonic typický zájezdní hostinec, jak si ho představujete z minulých dob. K tomu si přičtěte příjemné prostředí i personál a poctivou českou kuchyni.

Legendární svíčková dědy Jiskry

Podle Taste of Prague tady vaří klasickou českou kuchyni přesně tak, jak má chutnat. „Sem se jezdí na svíčkovou dědy Jiskry. Všichni sice říkají: Ta vaše svíčková je fantastická, ta je jako od babičky. Ale já odpovídám, že tady nikdy žádná babička nevařila, tady vaří šestinásobnej dědek,“ směje se Martin Jiskra

„Kromě svíčkové je u nás hitem ještě slepice na paprice. Myslím, že tato dvě jídla jsou naprostá klasika, na které se ovšem pozná dobrý kuchař. Vaříme zkrátka klasicky česky a já jsem klasickej českej kulatej kuchař,“ dodává šéf podniku.

Slepici na paprice tu tentokrát ochutnali i Taste of Prague: „Kuře bylo trochu zauzené a podávané v roládě se skvělými noky. Mňam!“ Kromě toho si ale Jiskrovi připravili i další svoje speciality, jako je bramborová polévka s houbami, husí paštika, jelení se šípkovou omáčkou nebo koprová omáčka v pěře, což je tradiční jihočeský knedlík.

„Když už někam jedeme, chceme toho ochutnat co nejvíc. Vždy si naobjednáme co nejvíce jídel z menu a pak se o ně podělíme. Jednou jsme v zahraničí seděli ve slavné restauraci, kde si pár vedle objednal úplně to samé dvakrát a pak to bez jediného slova snědl a odešel. To je v podstatě opak toho, co děláme,“ popisují Taste of Prague.

„Všechno, co jsme tu ochutnali, bylo skvělé,“ shodují se foodblogeři a dodávají, že podnik je sympatický také tím, že rovněž využívá lokální zdroje surovin. Z jihu Čech tak čerpají nejen recepty, ale třeba také husy, kachny nebo ryby.

Protože je tento hostinec zájezdní, měli byste se sem stavit cestou na výlet – najdete ho například v polovině cesty z Prahy na Šumavu. „Nabízí se také nedaleké Strakonice, ale naše srdce patří o trochu vzdálenějšímu Táboru – je to necelá hodinka, ale stojí to za to,“ doporučuje Jan Valenta.

Jiskrovi tu sice mají 92 míst, k nimž v létě přibyde ještě zahrada pro dalších 45, přesto je lepší udělat si rezervaci, zvlášť během letních víkendů. „V rezervačním systému si sice vždycky necháváme nějaká volná místa pro opravdové pocestné, ale i ta se velmi rychle zaplní,“ říká pan Jiskra. Stává se, že si hosté na svoje místo rádi počkají a pro tento účel je před hostincem už dokonce udělané i menší sezení.